Ulubione dania na jesienne dni - Krem z dyni i Spaghetti Bolognese

Gdy jesień za oknem rozgościła się na dobre, coraz więcej czasu zaczynam spędzać w kuchni wykorzystując jej dary na przygotowywanie przeróżnych potraw utrzymanych w jesiennym klimacie. Taką potrawą jest bez wątpienia krem z dyni, który nie tylko jest bardzo smaczny i sycący, ale również rozgrzewa nas w pochmurne dni.

Dzisiaj chciałabym zaprosić Was do mojej kuchni, gdzie serwuję krem z dyni i  pomarańczy z kardamonem.


Do jej wykonania potrzebujemy:

  • Dużą marchewkę należy obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę, cebulę posiekać drobno, ok. 1 kg. dyni obrać, oczyścić z pestek i wewnętrznych błonek, następnie pokroić w drobną kostkę.
  • W dużym garnku rozgrzać ok. 2 łyżki oleju , podsmażyć na nim marchewkę przez kilka minut, następnie dodać cebulę i smażyć często mieszając.
  • Po kilku minutach smażenia marchewki z cebulą, dodać do garnka dynię i podsmażać często mieszając, by dynia nie przywarła do dna. Dwie pomarańcze obrać ze skóry dodać do garnka z warzywami i doprawić całość kardamonem.
  • Do garnka z warzywami wlać 0,5 l. bulionu warzywnego i gotować bez przykrycia aż dynia będzie tak miękka, że zacznie się rozpadać. Podczas gotowania wlewać systematycznie jeszcze 0,5 l. bulionu, by zupa ostatecznie nie była zbyt gęsta.
  • Na suchej patelni uprażyć 3 łyżki pestek dyni. Gdy dynia ugotowana w bulionie będzie już dostatecznie miękka, zblendować całość do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodać jeszcze bulionu. Podczas blendowania, do zupy dodać pół łyżeczki chili. Zupę przetrzeć przez sito, by uzyskać kremową konsystencję, posolić i dodać 2 łyżki miodu. Wymieszać całość.

  • Drugą potrawą, która zawsze pojawia się w tej jesiennej porze roku jest proste spaghetti Bolognese. Potrawa jest szybka w przygotowaniu i zawsze znika ze stołu ;)
Do jej przygotowania potrzebne są:

  • Makaron należy ugotować al dente.
  • Pomidory odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę (pomidory świeże sparz i obierz ze skórki, pokrój w ćwiartki, wyjmij pestki i pokrój w kostkę).
  • Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć mięso i mieszając smaż ok. 2 minuty.
  • Dodaj pomidory, Przyprawę do Spaghetti Bolognese Kamis i dalej podsmażaj przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Makaron wyłóż na talerze, polej sosem i posyp parmezanem ;)
Ja ostatnio zmodyfikowałam przepis, a makaron zastąpiłam cukinią, gdzie po przekrojeniu uzupełniłam środek wcześniej przygotowanym farszem do spaghetti. Całość należy włożyć do piekarnika na 30min. 

Ta wersja spaghetti tak przypadła do gustu moim domownikom, że zajadali się, aż się uszy trzęsły ;)


A jakie jesienne potrawy Wy serwujecie w swoim domu???

Koniecznie dajcie znać ;)

Kasia

Komentarze

  1. Krem z dyni to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności, spaghetti uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jedno z moich ulubionych dań spaghetti Bolognese :) nigdy mi się nie nudzi :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Obydwa dania bardzo lubię i często do nich wracam jesienią! Poprawiają humor po długim dniu w pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam spaghetti w tej formie...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz