Wiem, co jem! Miód i makaron - Wydawnictwo Harper Kids

 Kochani,

 Dzisiaj zapraszam Was na recenzje książek z serii „Wiem, co jem”, które kształtują dobre nawyki żywieniowe. Autorzy w prosty sposób wyjaśniają, czym są składniki odżywcze czy kalorie, zachęcając tym samym do zdrowego jedzenia.Dzisiaj chciałabym zaprezentować Wam dwie z nich...


Miód. Akademia mądrego dziecka. Wiem, co jem!

Miód to nie tylko słodki smakołyk, lecz także naturalny lek! Warto z nim zaprzyjaźnić dzieci, przy okazji wyjaśniając, jaką rolę w jego powstaniu odgrywają owady. Poznając tajniki pracy pszczelarza i dowiemy się, od czego zależą smak, zapach i kolor miodu. Sprawdzimy, jak się prawidłowo obchodzić z miodem i nauczymy się wybierać najlepszy. 





Na 40 stronach książki znajdziemy mnóstwo dawki pożytecznej wiedzy ze świata pszczół. Do tego kolorowe i zabawne ilustracje oraz proste teksty pozwalają zrozumieć przedstawione treści i zachęcają do ich bliższego poznania. 

Makaron. Akademia mądrego dziecka. Wiem, co jem!

Druga pozycja jest równie smakowita jak książka  "Miód". To z niej dowiemy się kto wymyślił makaron, jakie jego rodzaje znano w Mezopotamii i starożytnym Rzymie, a jakie kluski jadł Marco Polo w Chinach. Do tego nauczymy się, jak powstają i jak nazywają się różne rodzaje makaronu oraz jak go samemu przygotowywać  i poprawnie gotować.





 Książki są idealne dla dzieci w wieku 4+ i starsze. Bogate w treść, ciekawostki i piękne ilustracje sprawiają, że w naszym domu ostatnio się z nimi nie rozstajemy.

A Wy co sądzicie o tych książkach?

Kasia

[post sponsorowany]

Komentarze